Enerji analizörü bir sistemdeki akım, gerilim, güç, harmonik, güç faktörü ve frekans gibi faktörleri ölçüp bunların kaydını tutan cihazlara verilen genel addır. Şebeke analizörü veya güç analizörü olarak da adlandırılmaktadır.
Enerji analizörleri günümüzde üretimi kadar tüketimi de büyük önem taşıyan enerjinin, kaliteli şekilde dengelenmesini sağlamaktadır.
Elektriğin daha kaliteli ve kesintisiz bir şekilde iletilmesi ve dağıtılması amacıyla üretilen bu cihazlar, enerjinin sürekli izlenebilmesi ve kayıt altında tutularak takip edilebilmesi amacıyla kullanılmaktadır.
Makine ve sistemlerin az miktarda enerji kullanarak maksimum verimle çalışması, daima tesis yöneticileri ve yetkililerinin öncelik verdikleri durumlar arasında yer almıştır.
Bundan dolayı her dönemde yöneticiler enerji verimliliğini sağlamak ve maliyeti düşürmek için yollar aramıştır.
Son dönemlerde sanayi kuruluşlarında az miktarda enerji kullanarak yüksek verim elde etmek için enerji analizörleri kullanılmaktadır. Bu makineler sayesinde hem enerjiden hem de bütçeden tasarruf sağlanmaktadır.
Günümüzde enerji verimliliği ve enerjinin analizi konularına özellikle mühendislik alanında çalışan kişiler odaklanmaktadır. Bu noktada kişileri bir araya getiren amaç enerji kalitesini arttırmaktır.
Enerji kalitesinin artmasına yardımcı olan iki temel faktör şu şekilde sıralanabilir:
Bir cihazın, evin veya tesisin ne kadar enerji harcadığını ölçmek ve bu verileri raporlamak enerjinin analiz edilmesini ve bu sayede optimize edilebilmesini sağlamaktadır. Enerjinin doğru yöntemlerle optimize edilmesi devamında maliyet tasarrufunu da getirmektedir.
Enerji analizörleri elektrikle ilgili değerlerin büyük bir kısmını ölçmekte ve bu verileri hafızasında tutmaktadır. Eskilerde birkaç farklı cihazla ayrı ayrı tanımlanabilen veriler, günümüzde sadece enerji analizörleri yardımıyla ölçülebilmektedir.
Bu noktada enerji analizörlerinin ampermetre, voltmetre, wattmetre ve cosfi metre gibi çok sayıda ölçüm aletinin sunduğu verileri tek bir tabanda toplayabildiğini söylemek mümkündür.
Teknolojinin her geçen gün gelişmesiyle beraber enerji analizörleri, ölçtükleri değerleri haberleşme modülleri kullanarak uzaktan izlenebilir hale getirmektedirler. Bunu, yapılarında bulunan röleler yardımıyla gerçekleştirmekte ve böylelikle uzak noktalara sinyalleri taşıyabilmektedirler.
Kompkat boyutlarda üretilmeleri nedeniyle pano kapağına taşınabilmekte ve enerji uygulamalarının hemen hemen hepsinde kullanılabilmektedirler. Bu ürünlerin tek ve üç fazdan ölçüm alan modelleri de bulunmaktadır.
Kompresörler, motorlar, soğutma sistemleri ve aydınlatma üniteleri gibi pek çok iş ve meskende cihaza bazlı ölçümler yapmak amacıyla enerji analizörleri kullanılmaktadır.
Bu cihazlar elektrik iletim dağıtım tesisleri, sanayi tesisleri ve binalar gibi büyük ölçekli ölçümlerin yapıldığı alanlarda da yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.
Akımın RMS değerinin ölçtüğü parametreler şunlardır:
maddelemelerde de örneklendiği gibi enerji analizörleri özellikle sanayi kuruluşları tarafından bilinmesi gereken, yüksek önem taşıyan tüm parametreleri ölçmektedir.
Ölçtükleri değerleri ekranda göstermekte ve talep edilmesi halinde belleğe kaydederek depolamaktadır.
Bu sistemin en önemli özelliklerinden biri; haberleşme protokolleri kapsamında istenildiği zaman bilgisayar ortamında uzaktan izleme yazılımları aracılığıyla izlenebilmesi ve kontrol edilebilmesidir.
Bu avantajı sunmasından dolayı son yıllarda sanayi tesislerinde yoğun olarak kullanılmaktadır.
Elektrik hatlarındaki arızalanmalar sektördeki en önemli teknik sorunlar arasında yer almaktadır. Bu arızaların tespit edilmesi bile oldukça zorken; enerji analizörleri sayesinde elektrik hatlarındaki bozulmalar, fazlalıklar ve kayıplar anında tespit edilebilmektedir
Ayrıca cihaz problemleri kısa süre içerisinde tespit edilebildiği için ilgili birimlere arızayla ilgili tüm veriler, mümkün olan en kısa süre içerisinde iletilmektedir.
Enerji analizörleri son yıllarda büyük önem kazanan enerji verimliliği projelerinde kilit cihaz olarak kullanılmaktadır.
Bu cihazlar teknik problemlerin giderilmesini ve gizli tüketimlerin önlenmesini sağlayarak enerji kalitesini önemli ölçüde arttırmaktadırlar. Bu sayede sistemlerde ortalama %10-15 arasında enerji kazancı olmasını ve maliyetten büyük ölçüde tasarruf edilmesini sağlamaktadırlar.
Şebeke analizörü veya güç analizörü olarak adlandırılan enerji analizörlerinin farklı modelleri bulunmaktadır. Enerji analizörü modellerinden bazıları şunlardır:
EasyLogic serisine ait Schneider enerji analizörünün tam adı Easylogic DM6X00H RS’dir. Cihaz remote monitoring uygulamasıyla çalışmaktadır. Ölçümün tipi akım, gerilim, frekans ve RPM’dir.
Ölçüm tipi ise unbalance current, rotation speed, ortalama akım lavg, average voltage Vavg, Unbalance voltage, faz akımları, frekans, calculated neutral current, gerilim U21,U32, U13, V1, V2 ve V3’tür.
Sayaç fonksiyonları ise on hour counting ve power interruption’dır. Veri iletişimi anlık ve ortalama değerler, revolution speed, all counters ve ölçüm değerlerinin okunması ile kurulmaktadır.
Enerji analizörünün modeline göre ölçülen ve kaydedilen değerler, değişiklik gösterebilmektedir.
Bu noktada elde etmek istediğiniz verileri enerji analizörleri üzerinden elde edip edemeyeceğinizi iyice araştırıp öğrenmelisiniz. Bu noktada üretici kataloglarını dikkatlice incelemeniz faydanıza olacaktır.
Enerji analizörlerinden ölçümlenebilen değerler:
Enerji analizörü satın almadan önce cevaplamanız gereken sorulardan bazıları şunlardır:
2022 enerji analizörü fiyatları, ürünün kalitesine ve özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Ardaexpress.com’da her ihtiyaca ve bütçeye uygun enerji analizörü bulunmaktadır. 1000-4000 TL arasında değişiklik gösteren enerji analizörü modellerini incelemek ve detaylı bilgi sahibi olmak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.